Фондация “Кор Кароли” е основана през 1992 г. в памет на кап. Георги Георгиев – първият българин, участник в трансатлантическата регата ОСТАР през 1976 г., след което извършва първото българско околосветско ветроходно плаване, тръгвайки от Хавана на 20.12.1976 г. и акостирайки отново там на същата дата година по-късно с яхтата “Кор Кароли”.

Сред целите на Фондацията са да възпитава любов към морето, морското дело и култура за утвърждаване на морската идея, да спомага за развитието на българското ветроходство и водните спортове, както и да насърчава ветроходните плавания по българското Черноморие, а и навън.

Идеята и реализирането на инициативата става по почин на инж. Борис Ганчев, която успява да осъществи с помощта на още деветима ветроходци, радетели на морската идея и симпатизанти на пленителната личност на кап. Георги Георгиев. Ежегодно, на 20-ти декември, Фондация “Кор Кароли” връчва най-престижната българска ветроходна награда “Златния глобус” за най-добро българско ветроходно постижение през годината. На същото тържество, Фондацията отличава, със специална награда “Тинко Трифонов”, журналист, автор, колектив на годината, представил най-добре морската и ветроходната тематика.

През 2001 г. Фондацията учреди крейсерска регата, именувана на яхтата на кап. Георгиев, с която той поставя рекорд за най-бърза обиколка на света за еднокорпусни яхти с едночленен екипаж, регистриран в книгата с рекордите на “Гинес”. Регатата също така е посветена на Деня на град Варна – 15 август и в памет на кап. Георги Георгиев – герой на Република България и почетен гражданин на Варна. Традиционно Регатата се провежда в четири дни през средата на месец август, като винаги включва 15-ти август – Денят на Варна.

През първото издание на Регатата участват 22 яхти в три етапа, между Варна – Обзор – Бяла и Балчик, а дължината на състезателния маршрут е над 80 морски мили. Част от Регатата през 2003 г. стават вече 29 яхти с 144 състезатели. От следващата година Регата “Кор Кароли” се провежда в четири дни, като освен морските етапи, именно които са силно притегателни за наши и чуждестранни състезатели, е включена още една гонка – във варненския залив, в която се проявяват техническите и тактически способности на екипажите.

През третото издание на Регатата /2003 г./ за пръв път в България е приложена “хендикапна” система за класиране на килови яхти в четири класа, а участие вземат 29 яхти с 144 състезатели. През тази година, наградата в най-големия състезателен клас взема шкипер – жена – Гинка Петрова от София.

От 2005 г. Регатата е обявена за международно и се провежда с неизменното участие на чуждестранни лодки и състезатели. Традиционно част от флотилията са лодки, плаващи под флаговете на съседните Украйна, Румъния и Русия, а също така и на Италия, Австрия, Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Панама и Доминика.

През годините етапите на регатата се изменят, като се включват и преходи до пристанища от южното Черноморие като Несебър и Созопол, а участващите лодки и техните екипажи наброяват все повече – броят им варира от 40 до 50, при общ брой на членовете на екипажите от около 300 души. Традиционно председателят на Фондацията връчва специална купа “Синята лента на Фондация “Кор Кароли” на яхтата, изминала най-бързо всичките етапи за реално време.

През годините маршрутът и етапите се променят, въвеждат се нови клаове и правила, като от 2008 г. съдийския състав и организаторите на Регатата решиха да се прилага международната система за класиране IRC, със сертификати, определящи яхтите в съответните класове и подкласове на база получени след обмер състезателни коефициенти.

Интересът към регатата е голям – спонсорите от предходните години продължават да подпомагат провеждането на най-голямата ветроходна регата за килови лодки, медийното внимание е все по-богато – на борда на яхтите, както и веднага след тяхното акостиране на брега след завършването на етапа, биват интервюирани от представители на вестници и национални телевизии. Партньори на Фондацията през годините са били Хотел “Интернационал”- Златни пясъци, Българско национално радио, верига ресторанти “Happy”, Изба “Домейн Бояр”, Коника Минолта, АУДИ и др. През годините медийният интерес към Регатата е голям и отразяването изключително богато – местни и столични вестници, Българското национално радио, телевизии и др. следят неизменно развоя на класирането във всеки етап, както и разнообразни случки по време на гонките, както и на коктейлите вечер.