Hispaniola

Васил Беязов е сред тазгодишните участници във ветроходната регата „Кор Кароли“. Той и неговият екипаж участват с най-голямата лодка – Hispaniola, 42 фута, и имат надежди и очаквания за представянето си. По лодката им има доста подобрения, все още се избира оптималният състав на екипажа, коментира пред Румен Генов ветроходецът.

Имаш ли някакви надежди и очаквания за регатата „Кор Кароли“? Какво планирате тази година, с какъв екипаж?

Имам, разбира се, надежди и очаквания, защото нашият проект, който започнахме миналата година, се развива. Надградихме с това, че подобрихме значително лодката с нови ветрила, като привлякохме две много сериозни компании за спонсори, които, между другото, убедихме да станат генерални спонсори и на самата регата. Те се казват Некст Консулт и Salesforce“. Опитваме се все повече хора в София да разберат за това нещо, наречено спортно ветроходство. Сега реално списъкът за екипажа е по-дълъг, отколкото могат да се поберат. Това много ме радва, защото все по-голям става интересът и ние, разбира се, ще изберем оптималния състав. Много ще се радваме да бъдем отново част от тази регата, от целия този празник, който е тя за ветроходството. Заради етапите, градовете, които се посещават, съпътстващите събития и общото преживяване.

Някои обичат офшорните регати, каквато е „Кор Кароли“. Други обичат да въртят банан, триъгълник, малко по-спортно.  Ти от кои си?

Аз съм от първите, които обичат офшор регатите. Това е, защото там се добавят още фактори, не е само управлението или маневрите, сработването на екипажа. Допълват се и познания за метеорология, за релефа на терена, издръжливост – много фактори има, които започват да участват в уравнението. Заради това и аз съм привърженик на дългите регати и по-далечните плавания.

Колко пъти си участвал в „Кор Кароли“? Броиш ли представянията?

Аз бях направил голямо прекъсване. Това ще ми е петото или четвъртото участие в регатата. Миналата година за първи път участвахме в този състав с тази яхта. 11 години преди това участвах няколко пъти с друга лодка, така че това един вид е едно ново начало за нас.

Лодката добра ли е?

Тя е една от най-сериозните лодки в българската флотилия, така да се каже. Има около 12-15 много сериозни състезателни яхти. Лодката е една от най-големите – 42 фута е. Проектирана е точно за такъв тип регати и ние имаме голям късмет, че можем да се състезаваме с нея.

Поставени задачи за „Кор Кароли“ имате ли? Класирания. Или каквото стане?

Засега с нашето ниво е трудно да се поставят категорични задачи. Естествено, ние участваме във всяко състезание с идеята да спечелим. Даваме всичко от себе си, но сигурността е на първо място и в крайна сметка – каквото стане. Това е хубавото на ветроходството – че е непредвидимо.