dian_zaikov

Втората внесена кандидатура за наградата за най-добро морско ветроходно постижение през почти изминалата 2018-та година е тази на Диан Зайков, депозирана от „Вятър и вода” ООД, за успешното му плаване от Бургас (България) до Лас Палмас (Канарски острови) за периода юни – октомври  2018 година с яхта Beneteau Oceanis 58 с име Oceanis, с дължина на корпуса 17,75 м., газене 2,10 м., произведена през 2010 г. Плаването, осъществено от Диан Зайков, е било разделено на 12 еднопосочни етапа, като на всеки един се е качвал нов, различен екипаж. Общата бройка на хората, преминали през курс на обучение на борда на яхтата за цялата дистанция от Бургас до Лас Палмас, е надхвърлил 50 души, като през цялото време лодката е била под управлението на шкипера Диан Зайков.

Изминатото разстояние съставлява 4 300 морски мили за 101 дни, през време на които са посетени 68 пристанища, 38 острова, преминати са 10 различни морета и 7 пролива, а двигателят на лодката е работил 426,6 часа по време на плаването от Бургас до Лас Палмас.

В рамките на 3 месеца и половина, Диан Зайков е осъществил 12 отделни плавания, съставляващи един дълъг маршрут, като всички те са успешни –  не са допуснати инциденти с хора от екипажа или аварии по яхтата, като всяко едно от отделните плавания е завършило според първоначалния си план и график. Усилията, които Диан е положил, за да подготви яхтата за това плаване и да създаде логистиката и организацията на хората, са били огромни, според оценката на „Вятър и вода”. Тежко е било и осъществяването на самите плавания, тъй като екипажите са били  съставени предимно от хора без голям опит в плаването на далечни разстояния и даването на вахти.

Към момента, Диан Зайков участва в трансатлантическата регата ARC с яхта Океанис, на борда на която е смесен екипаж от българи и гърци.

Карта на маршрута https://bit.ly/2E3cGBL