iliana-stoilova-yoan-kolev

WIND2WIN Challenge е морско предизвикателство за прекосяване на българското черноморско крайбрежие с уиндсърф. То е осъществено от 18-и до 20-и септември 2018 г. по маршрут между н. Карталбурун (3 километра южно от границата ни с Румъния) и устието на р. Резовска. Общото проплавано, от двамата ветроходци, разстояние се равнява на 162 NM, като то е преминато под ветрила за 24 часа и 15 минути, разделено на три етапа в три дни.

Каузата на Предизвикателството е да привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването с пластмаса на водите на Черно море и в световен мащаб.

За осъществяването на тази благородна цел, за периода на проплаването са  планирани Екологичен мониторинг и мероприятия за почистване на плажове от замърсяване с пластмаса, както и редица дейности за запознаване на по-широк кръг от хора с проблема и възможностите за преодоляването му.

Атлетите провеждат целогодишна специализирана физическа и специална подготовка на вода, за да отговорят на изискванията на маратонското плаване с уиндсърф. Осигурена е материална част, включително и необходимите резервни части и оборудване.

В планирането на маршрута, приблизителните дати, както и в решаването на конкретния ден за старт на Предизвикателството активно участват двамата ветроходци, отговорник по безопасността, както и метеорологът от БАН Васил Гълъбов.

По-долу можете да прочетете откъс от описанието на плаването, предмет на настоящата кандидатура:

18.09.2018

Стартът на плаването е в 10:00 ч. от рибарското пристанище до къмпинг Космос, Дуранкулак, на метри южно от нос Карталбурун. Координати: 43°41’54″N 28°34’16″E

Плаването преминава в променливи метеорологични условия. През първия час и половина – при вятър от 15-18kn и скорости на уиндсърфовете от 15-20kn. От Шабла до Калиакра вятърът не беше достатъчен за стабилно каране на глисаж, сърфистите бяха принудени да правят курсове близки до халфвинд или да плават бавно във водоизместващ режим. Достигаме Калиакра след 4 часа и 20 минути каране.

Към 15:30 ч., малко след подминаването на носа, вятърът се засилва и скоростите на придвижване и курсовите ъгли стават отново добри. Движим се с бързо темпо и поддържане на ос на лавировка по вятъра близо до правата Калиакра – Евксиноград. Докъм 18:30 ч. успяваме да достигнем до траверс на Евксиноград. В отслабващия вятър оставащото разстояние до ЯК Порт Варна изминаваме до 19:40 ч. Проплавано разстояние за деня – 75NM, за 9ч 40мин.

 

19.09.2018

Стартираме от ЯК Порт Варна в 10:00 ч. Вятърът отново се колебае в границите около 10kn. За този ден сме избрали рейсборд дъските и сърфовете се придвижват с прилична средна скорост от около 6-8 възла. Около 14:00 ч. oсигурителната лодка получава повреда на двигателя и след кратки опити да се установи тежестта на проблема плаването за деня е прекратено, а сърфистите излизат на плажа на Обзор около 16:20 ч. Проплавано разстояние за деня – 29NM, за 6ч 20мин.

 

20.09.2018

Сърфистите стартират от пристанище Бяла в 8:15 ч. без осигуряваща лодка. Екипът по сигурността се отправя по суша към Поморие, за да вземе предоставената от БФВ лодка и да пресрещне сърфистите на вода – по правата Емине-Созопол.

Вятърът и вълната са се засилили през нощта. Сърфистите поддържат скорости от по 12-16 възла, със сравнително малки контра-халсове. Контролна връзка правим, когато те са на Емине, а ние – на Поморие. Уточняваме курсовете на двете групи. С осигуряващата лодка  екипаж от двама души – Явор Колев и Митко Беров, тръгваме на пресечен курс в насрещното време. След известни затруднения двата екипа се събираме приблизително на траверс на Маслен нос по дистанцията на юг от нос Емине. Часът е около 12. Продължаваме на юг и в нарастваща вълна и отслабващ вятър, както и на фона на натрупаната умора успяваме да завършим плаването. Към 16:30 ч. сърфистите изтеглят оборудването си на плажа на устието на Резовска река, посрещнати от наземния екип и случайно и нарочно присъстващи хора… Проплаваното в този ден разстояние е 58NM за 8ч 15мин.

 

От Дуранкулак до Резово.

162 морски мили, 24 часа и 15 минути плаване в три дни.

Двама сърфисти.

 

Промо-клип на кампанията можете да видите на следния линк:

https://www.youtube.com/watch?v=at_YtC4qBjs&feature=youtu.be