dian_zaikov

Диан Зайков е носителят на преходната награда за най-добро българско морско ветроходно постижение на годината „Кор Кароли“. Юбилейната 40-та церемония се проведе на 20 декември в Юнашкия салон във Варна. Диан Зайков се класира отлично в трансатлантическата регата ARC Europe 2019 г, осъществено в периода май – юни 2019 г. с яхтата „OCEANIS“.

„Чувствам се много притеснен. По-лесно е да плавам в океана, отколкото да говоря пред хора. Благодаря на Комисията и на всички, участвали в целия проект. Благодаря за търпението на съпругата си.  Безаварийно плаване на всички!“, коментира по време на церемонията Зайков. Наградата му бе връчена лично от капитан Тома Томов, председател на Фондация „Кор Кароли“.

Комисията по определяне на носителя на наградата „Златен глобус – Кор Кароли“ тази година одобри четири от внесените кандидатури. За 2019 година това бяха Атанас Добрев (за плаването му от Варна до Констанца и обратно),  спечелилия голямата награда Диан Зайков, Павлин Надворни (за рекордно прекосяване на Черно море от Сочи до Варна с яхтата „Espresso Martini“) и Емил Кирилов (за прекосяването на Атлантика с яхтата “Pretty Woman”). За пръв път в историята на Глобуса името на победителя беше обявено официално по време на юбилейната церемония, без информацията да бъде изнесена предварително.

Всеки от номинираните получи грамота за успешното си участие.

Преди обявяването на голямата награда, по време на церемонията бяха припомнени постиженията и имената на всеки от носителите на приза през годините. Присъстващите останаха на сцената, за да получат специално изработена сребърна значка, посветена на кръглата годишнина.

По време на 40-ата церемония „Златен Глобус – Кор Кароли“ бе връчена и наградата „Тинко Трифонов“ за най-добър материал в електронните и печатните медии, посветен на ветроходството. Тази година с нея бе удостоен Румен Котов за неговия блог „KRONE 1“( http://krone-1.com/) и книгата му „Фурия в Атлантическия океан“. „Изненадан съм! Всичко започна на шега преди четири години. Бях решил да водя корабен дневник, а сега ако не напиша нещо на морска тематика поне веднъж седмично, не мога да живея!“, сподели пред публиката Котов.

Вторият номиниран в категорията бе електронната медия „Яхтинг инфо“ (http://www.yachtinginfo.org/), която също бе удостоена със специална грамота. По време на церемонията днес бе връчена и специална награда за хуманитарна инициатива – Емилиян Ялъмов и съмишленици, които за 5 поредни години организират кратки плавания за деца в неравностойно положение. „За всички вас ветроходството е любов. За мен е начин да покажа на тези деца тази любов към морето“, акцентира Ялъмов.

Специални награди за принос към българския ветроходен спорт получиха Павел Шулга , Стайко Стайков-Съра (и във връзка с 80-годишния му юбилей) и Александър Александров-Сашо (и във връзка със 75-ата му годишнина).

По традиция, в рамките на церемонията, признание получават и всички, които са помагали на Фондацията през годината. Явор Петров, председател на Генералният спонсор на фондацията – „Icard“,  подчерта: „За мен е изключително удоволствие да присъствам тук. Партньорството с „Кор Кароли“ е изключително ценно – ние винаги сме били свързани с морето“.

С едноминутно мълчание в памет на Милан Асадуров започна официалната част на 40-ата юбилейна церемония в Юнашкия салон. Тя бе уважена от заместник-кмета на Община Варна Пенчо Пенчев, Генералния консул на Руската федерация Владимир Климанов,  целия екип на дирекция „Спорт“ в Община Варна. Церемонията бе открита от капитан Тома Томов: „Глобусът и днес свети със същия неотразим блясък, както и преди 40 години! Тези награди са летопис на историята на българското спортно ветроходство! Ние ще продължаваме да работим в същия дух, за да предадем щафетата на по-младите! Пожелавам на всички здраве и радост на семействата ви!“, подчерта Томов.