Представяме първия от финалистите за наградата “Златен глобус” 2019 на Фондация “Кор Кароли” – АТАНАС ДОБРЕВ и неговото плаване от Варна до Констанца и обратно.
Материалите, които публикуваме са предоствани лично от него.
Здравейте, казвам се Атанас Добрев на 27 години от Бургас. Притежавам ветроходен тримаран Hobie Adevnture Island с дължина 5.05м задвижван от платно и педали – Mirrage drive system. Няма двигател, нито други задвижващи средства. Май месец направих първото си по-дълго плаване от Сарафово до Варна и на обратно до Поморие за три дни. От тогава мисля за по-дълго плаване извън България и на 12.10.2019 започнах приключението си от Варна до Констанца и обратно.
Ден 1ви 12.10.2019г.
Тръгване от плажа на Аспарухово – Варна в 11:30. Имаше лек вятър и правих скорост от 4 възла. Два часа плавах редом с една ветроходна яхта по курс нос Калиакра, но след това тя продължи покрай брега, а аз директно към носът. Точно в 15:00 осъзнах, че пред мен носът е на около 15км, а брегът в ляво от мен, също е на толкова…Трябваше да избирам на къде да тръгна, защото и в двете посоки ми беше около 2 часа пътя, само дето на Калиакра няма хубав плаж за спане… За това играх на сигурно и точно в 17:00 излязох на брега на с.Топола… Точно 45км изминати за деня със средна скорост от около 4 възла. А плажът тук е прекрасен! Утре се надявам да успея да стигна границата с Румъния и в понеделник да съм в Констанца!
Поздрави!
Ден 2ри 13.10.2019г.
С. Топола- Шабла!
Нямам обхват…така че на бързо. До Обяд докато не минах нос Калиакра нямаше почти никакъв вятър. След 12:00 лек южен вятър ме застигна попътно, но с не достатъчна скорост. В 16:00 подминах Тюленово и точно в 17:30 бях пред Шабла…точно тогава и беше екшъна…една сърф вълна почти на брега ме хвана и заби носът на тримарана право надолу….помислих, че ще се случи най – лошото, но успях да удържа тримарана в позиция , в която няма как да се обърне странично. След адреналина успях да се съвзема и да оправя лагера за през нощта. По живо и по здраво утре съм в Румъния!
Ден 3ти 14.10.2019
В 9 и 30 тръгнах от плажа на Шабла…3 вълни ме заляха буквално отгоре ми на прибоя и имаше много екшън. В 16:00 бях точно преди Мангалия и една гранична лодка дойде право при мен. Казаха ми да вляза в голямото пристанище за граничен контрол. Беше голям майтап. Питат ме дали лодката ми има име…тя няма..дали има регистрация…тя няма….майтапа беше пълен. В 17:40 вече бях минал контролата успешно и тъй като се стъмняваше се насочих до близката марина. Само дето там нямаше никой, който да ми каже къде е хелинга за да извадя тримарана на брега. Намерих един рибар на лодката му и го разпитах. Човека беше на 65 години и знаеше английски! Оказа се, че марината няма хелинг и трябва да се вържа за някой понтон и да оставя тримарана във водата за вечерта, само дето кой ти носи въжета да се връзвам за понтони де… Човека ми даде две въжета от неговите и ми помогна да се вържа стабилно. След това ме заведе до най- близкия хотел, изчака ме да се преоблека и си поговорихме от вън за риболов… Добър човек беше! Вече съм ресторантче да вечерям днес топла и вкусна храна и след това лягам в удобно легло с покрив. Утре съм в Констанца!
Ден 4ти 15.10.2019г.
Най лошият ден.
Тръгнах в 10:00 посока Констанца. Пред Мангалия видях рибарите да хващат сафрид един след друг,но ги подминах. Когато вече виждах хотелите на Констанца, реших да тръгна на обратно и да си хвана малко сафрид и аз за вечеря. За 20 минути хванах един килограм сафрид и продължих към България. В 14:30 някъде на един от поворотите, когато си помагах с педалите изведнъж левия педал се изкърти буквално, все още нямам обяснение защо. Така останах само на едно платно и вятър. В 17:30 спрях на плажа на Крапец в България и започна поредното приключение. На брега ме чакаха трима гранични полицаи и се започна с филмите. Защо съм напуснал България нелегално и защо съм се върнал днес пак нелегално. Накараха ме да пиша обяснение за цялото ми пътуване по дни и часове. Дадоха ми разпореждане утре да съм в пристанище Балчик, за да мина контрола. Оказа се, че тук се снима филм в момента с някакви каравани и т.н. и част от екипа им спи тук. Вече сме на маса, пържи се сафрид и зарган и се започва вечерта…
Поздрави!
Ден 5ти 16.10.2019г.
Останах целия ден в къмпинга на снимачната площадка. В 12 на обяд ме закараха до Балчик за да мина гранична контрола. Около 2 – 3 часа стоях там и давах подробни обяснения за всичко, като на края ми дадоха документ, с който официално вече съм легално в България. Ура! Утре поправям аварията от вчера и продължавам пътешествието си към Бургас! Поздрави от снимачната площадка на филма – Рибена кост!
Ден 6ти 17.10.2019г.
Аварията е отстранена! Тъй като почти нямаше вятър а беше вече обяд, реших да остана и днес тук. Влязох за 3 часа с тримарана за тестове, а също така и за риба. Хванах около 2 – 3 кг сафрид, които ще споделя вечерта с компанията от филма, при които още съм отседнал. А, да…забравих да кажа…вече и аз и тримарана ми сме част от сцена във филма! Така, че да го гледате, когато излезе!
Утре около 8 сутринта отплавам на юг!
Поздрави!
Ден 7ми 18.10.2019г.
Страхотен ден!
Около 10 сутринта си казах довиждане с прекрасните хора от снимачната площадка, на които ще съм им винаги благодарен за всичко и потеглих на юг. Вятърът не беше особено силен, но поддържах скорост, с която бях сигурен, че ще стигна Болата до края на деня. Малко след Тюленово, пред Камен бряг до мен се зададоха няколко малки делфина. Единия се мушна странично под тримарана и след няколко секунди 4 – 5 делфина бяха на сантиметри от тримарана ми и плуваха заедно с мен. Беше невероятно! Имам клип на всичко това на екшън камерата, но ще го кача когато пристигна в Бургас. Не мога да опиша емоциите от днешната ми среща с тях. В 16:00 в дясно от мен видях много красив плаж ограден с високи скали…беше преди Болата…Но взех решение да спя на този плаж…оказа се, че е плаж Русалка…никога не съм бил тук, а е невероятно красиво! Утре продължавам към Варна с пълна сила и енергия…а сега ще хапна някое друго сафридче, което хванах през деня
Ден 8ми 19.10.2019г.
Нула вятър.

Тръгнах в 9 от плаж Русалка посока Варна. Беше пълно безветрие…с помощта на педалите се придвижвах малко по малко и около 14:00 подухна лек вятър, но не достатъчно за каквото и да е било. В крайна сметка в 17:00 излязох на плажа на Балчик…за жалост не е толкова красив като предните плажове, но поне имаше магазинче да взема цигари и кафе. Също така на брега имаше семейство украинци дето пък ми дадоха някакво тяхно мезе…сланина с чесън…и една биричка….направо чудно се получи!Хванах и около кило сафрид…половината ще го изпека сега…а другата я сложих в сол и утре ще го вея малко да го духне вятъра… Утре минавам Варна !
Послепис: скарата си я правих аз от една тел дето намерих…за това изглежда така.
Ден 9ти 20.10.2019г.
Малко преди финала…
Отново вятъра беше почти нулев…чак около 16:00 потръгна леко и стигнах едва до плажа на Галата във Варна…Запасите ми са вече към края си. Очертава се утре да е последния ми ден плаване…до където и да стигна…После ще идва подкрепление с кола и се прибирам вече в къщи.
Поздрави!
Ден 10ти 21.10.2019г.
Краят на едно невероятно за мен приключение!
Отново беше пълно безветрие и платното не ми помагаше въобще. Веех сафрида от предния ден на вятъра от скоростта, която правих с педалите… Наложи се в 15:00 да изляза на Камчия, тъй като до пристанище Бяла ми оставаше още доста, а нямаше другаде къде да натоваря тримарана на кола. Така, по живо, по здраво вече съм в къщи и всичко е наред. Общото ми изминато разстояние през цялото ми пътешествие е 300км. Благодаря на всички, които ме подкрепяха и следяха приключението ми! Всичко може да видите в страницата ми във фейсбук – Дневниците на едно платно. https://www.facebook.com/thediariesofasail/