zlaten-globus-gramota.jpg

Официално съобщение

на Комисията за определяне носителя на наградата „Златен глобус” към Фондация „Кор Кароли” за 2018 година

 

На  10.12.2018 г. комисията за определяне победителя за наградата Златен Глобус „Кор Кароли” проведе заседание в следния състав:

 

Каролина Георгиева, председател и членове:

кап. Стефан Методиев             к.д.п.  Тома Томов

Пламен Георгиев                     Хенрих Кокончев

Д-р Васил Куртев (същият и като носител на Глобуса за 2017 г. с яхта „Одесос”)

 

Каролина Георгиева и д-р Куртев бяха на конферентна връзка по мобилен телефон.

Поради отсъствие от страната и невъзможност за контакт в заседанието не участва Илко Овчаров.

 

Като припомни регламента на Фондацията за избор на победител за „Златния глобус” и като се убеди в безпристрастността на членовете си, комисията разгледа представените девет кандидатури по реда на постъпването им:

 

Резюмета на кандидатурите ще намерите на сайта на Фондация „Кор Кароли”

 

www.corcaroli.bg

 

 

 1. Яхта “Espresso Martini“ със шкипер Павлин Надворни

Първата постъпила кандидатура за наградата „Златен глобус Кор Кароли“ през тази година бе на Павлин Надворни за плаването на тричленния екипаж на „Еспресо Мартини“,  Farr 45  в състав Павлин Надворни – шкипер, Светлозар Тенев и Атанас Стефанов от пристанище Полхели, Северен Уелс, Великобритания до Варна. Дължината на проплаваното разстояние е 3 400 морски мили,

Актуална карта на плаването, получена от сателитен тракер на борда, може да се види на https://my.yb.tl/pavlinnadblog

 

 1. Яхта „Oceanis” със шкипер Диан Зайков

Втората внесена кандидатура е на Диан Зайков, депозирана от „Вятър и вода” ООД, за успешното му плаване от Бургас до Лас Палмас (Канарски острови) за периода юни – октомври  2018 година с яхта „Oceanis”, Beneteau Oceanis 58, с дължина на корпуса 17,75 м., газене 2,10 м., произведена през 2010 г. Плаването, осъществено от Диан Зайков, е било разделено на 12 еднопосочни етапа, като на всеки един се е качвал нов, различен екипаж. Общата бройка на хората, преминали през курс на обучение на борда на яхтата за цялата дистанция от Бургас до Лас Палмас, е надхвърлил 50 души

Карта на маршрута https://bit.ly/2E3cGBL

Кандидатурата се внася от „Вятър и Вода” ООД, Мартин Неделчев

 

 1. Катамаран „Пикола“ със шкипер Стефан Раев

Номинацията е за плаването на двучленния екипаж Стефан Раев – шкипер

и Вилиян Господинов – екипаж, с катамарана „Пикола” от Танзания до о. Лимнос, Гърция в периода 02.10 – 12.12.2017 г.

Катамарана е модел Parlay 40, строена в Дърбан, Южна Африка през 2003 година с дължина 12.20 м., ширина 7,25 м. и газене едва 0,90 м.

Описанието на плаването е колоритно предвид преминаването край Сомалия и опасността от пиратски нападения, направени са практически препоръки и е споделен опит за преминаването през Бабелмандебския пролив и Червено море и др.

Разказът от първо лице е публикуван  във фейсбук страницата на „Ветроходство и плавания” от самия Стефан Раев, където можете да го прочетете в пълнота, както и да видите снимки от плаването:

https://www.facebook.com/groups/SailingBG/permalink/478315689322818/

Маршрут на плаванетоще намерите на https://bit.ly/2PlqWYy 

 

Кандидатурата се внася от „Ветроходство и плавания”, Стефан Варадинов.

 

 

 

 1. Яхта „Blue Magic” със шкипер Никола Попов

Четвъртата кандидатура е за плаването на Никола Попов (номиниран и в предните години) като шкипер на яхта „Blue Мagic”, до Истанбул и Малта и участието му в две големи международни регати:

 

 1. Turkcell Platinum Bosphorus Cup ,където се класира на 6-то място в клас IRC 1 с екипаж: Никола Попов, Стоян Георгиев, ПетърМихайлов, Добрин Добрев, Йордан Леонов, Петър Кирязов, Иля Михайлович и ГалинаТодорова и
 2. Rolex Middle Sea Race Malta. На тази престижна офшорна регата с дължина на състезателното разстояние от 600 n.m. – обиколка на Сицилия, „Blue Magic” се класира на 12-то място от 21 лодки в клас ORC 5, а в общото класиране IRC на 75-то място от 116 лодки. Екипажът, постигнал този резултат е: Никола Попов, Константин Стефанов, Теодор Орлинов, Димитър Бочев, Йордан Леонов, Стефан Варадинов, Кристиян Вълков, Петър Кирязов.

 

Кандидатурата се внася от Морски клуб Балчик.

 

 

 1. Любен Тенекеджиев, състезател в клас „Лазер

       стандарт”

В съответствие с т.т. 5 и 6 от Правилата за определяне носителя на Златен глобус Кор Кароли, под номер пет постъпи кандидатурата на Любен Тенекеджиев, състезател на ЯК”Порт Бургас” за постиженията му през изминалата година.

Спортна визитка

Любен Тенекеджиев, роден 14/08/1999 г. в Бургас, образование: ГПНЕ „Гьоте”, гр.Бургас

Състезател на ЯК”Порт Бургас” от 2007г.  до сега

Спортните постижения през 2018 година ще намерите на сайта на Фондацията.

Кандидатурата се внася от ЯК Порт Бургас

 

 1. Иван Греков, ветроходец

Шеста номинация за наградата на фондация „Кор Кароли” – „Златен глобус” е за Иван Греков и участието му в престижната регата организирана от яхт-клуб Чикаго „Race to Mackinac”. В надпреварата участват повече от 350 яхти, а дистанцията е 300 мили между Чикаго и остров Mackinac. Иван Греков е включен в екипажа на яхта „Husaria, Farr 47, като тактик и рулеви. Състезанието протича при тежки метеорологични условия, но екипажа на „Хусария”, съставен от полски и руски граждани успява да спечели първото място в класа си, в конкуренцията на професионалисти участвали в регати като „America Cup” и “Vovlo Ocean Race”.

 

 1. Яхта „Mirabo със шкипер Явор Джонев

Седмата номинация за наградата на фондация „Кор Кароли – Златен глобус” е за Явор Джонев и плаването му с яхта Mirabo от Ла Рошел до Св. Влас.

Ветроходна яхта Mirabo е 50 фт. алуминиев sloop/cutter с два вдигащи се шверта, два вдигащи се руля и трети фиксиран рул зад винта. Проектирана е за околосветско плаване от дизайнерско бюро BerretRacoupeau. Закупена от Явор Джонев в края на 2017 г. и след сериозен ремонт и дооборудване е пусната на вода отново през юни 2018 г.

          Плаването се извършва в няколко етапа, като общо са проплавани около 4235 мили.

 

 

 1. Александър Бачев, състезател в клас „Кайтфойл”

В съответствие с т.т. 5 и 6 от Правилата за определяне носителя на Златен глобус Кор Кароли, се предлага кандидатурата на Александър Бачев, състезател в клас „кайтфойл”.

Александър Бачев в на възраст от 21 години, роден е в гр. София, но в момента живее и учи висше образование по специалност Физика в Техническия университет в Мюнхен, Германия. Александър е 5-ти в световната ранглиста при мъжете.

Кандидатурата се внася от проф.Камен Фильов, почетен председател на БФВ

и от ОМСК „Циклон”, Поморие.

 

 

 1. Илияна Стоилова и Йоан Колев, състезатели уиндсърф

WIND2WIN Challenge е морско предизвикателство за прекосяване на българското черноморско крайбрежие с уиндсърф. То е осъществено от 18 до 20 септември 2018 г. по маршрут от н. Карталбурун (3 километра южно от границата ни с Румъния) до устието на р. Резовска от Илияна и Йоан. Общото проплавано от двамата ветроходци разстояние е 162 мили за 24 часа и 15 минути, разделено на три етапа в три дни.

Каузата на Предизвикателството е да се привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването с пластмаса водите на Черно море и световния океан.

 

Промо-клип на кампанията можете да видите на следния линк:

https://www.youtube.com/watch?v=at_YtC4qBjs&feature=youtu.be

 

Кандидатурата се внася от Явор Колев, треньор по ветроходство.

……………….

 

След задълбочен анализ и обсъждане достойнствата на внесените кандидатури, комисията с явно гласуване взе следното решение:

 

 1. Награждава с почетна грамота:

 

 1. Павлин Надворни, шкипер на яхта „Espresso Martini”

 

 1. Диан Зайков, шкипер на яхта „Oceanis”

 

 1. Никола Попов, шкипер на яхта “Blue Magic”

 

 1. Любен Тенекеджиев, състезател в клас „Лазер Стандарт”

 

 1. Иван Греков, ветроходец, екипаж на яхта “Husaria”

 

 1. Явор Джонев, шкипер на яхта „Mirabo”

 

 1. Александър Бачев, състезател в клас „Кайтфойл”

 

 1. Илияна Стоилова и Йоан Колев, състезатели уиндсърф

 

 

 1. Определя за носител на преходната награда Златен Глобус „Кор Кароли” за най-добро морско ветроходно постижение за 2018 година Стефан Раев, шкипер на катамаран „Пикола” за плаването му от Танзания до Гърция.

……………….

Комисията за определяне носителя на наградата „Тинко Трифонов” за журналистика на морска тематика в състав Румен Генов, Атанас Панайотов, Валентин Димитров, Елица Виденова и Станислав Викторов ще обяви своето решение на 20 декември по време на церемонията.

……..

 

Връчването на наградите ще стане на 20 декември 2018 година от 1800 часа в Юнашки салон, Варна. Всички представители на медиите са любезно поканени да присъстват на церемонията.

 

 

 

Фондация „Кор Кароли”                                                           Варна, 11.12.2018