Тома Томов

Капитан Тома Томов е председател на фондация „Кор Кароли“ и главен организатор на едноименната ветроходна регата. Събитието стартира от Бургас в четвъртък, 11 август. Какви са очакванията и накъде върви подготовката за „Кор Кароли Некст Консулт“ го попита Румен Генов.

Събраха ли се достатъчно участници, накъде върви бройката им тази година?

До момента имаме 27 записани лодки, но записването продължава непрекъснато. Предполагам, че тази година ще бъдат 35-40 яхти. Хубавото е, че винаги традиционно участват най-силните яхти, най-силните екипажи в офшорните регати. Ако времето даде добри условия, смятаме, че ще стане една чудесна регата!

Нещо ново в тазгодишното издание „Кор Кароли Некст Консулт“. Всъщност „Некст Консулт“ е новото.

Да. Това е софтуера фирма, благодарение на която успяхме да направим регатата по-мащабна. Голяма част от екипа им са любители на нашия спорт, били са на състезания при нас. Така че не е нещо ново – не са далеко от спорта, наясно са. Много сме щастливи, че успяхме да намерим пресечни точки и да ги привлечем като спонсори. Второто ново е, че се завърна в пристанищата като точки на посещение и Балчик. Няколко години не бяхме ходили по ред причини, но тази година сме включени в балчишката марина.

Да фиксираме с едно изречение регатните дни. Четвъртък – старт и откриване. В колко часа?

В четвъртък първо в 13 часа ще бъде така наречената Про-Ам гонка пред Морската градина на Бургас. След това в 19:30 ч. на кея пред сградата на Морска гара-Бургас ще бъде откриването. На следващия ден от 10 часа ще бъде даден стартът за първата морска гонка от Бургас през остров Свети Иван в Созопол и финал в „Марина Диневи“ в Св. Влас. В събота, 13 август, ще имаме старт рано – в 10 часа, от „Марина Диневи“, за да могат яхтите да успеят да финишират до вечерта в Балчик. В неделя, 14 август, предстои сравнително кратка гонка от Балчик до Варна. На 15 август, празника на Варна, в залива пред Морската градина във Варна ще се проведат три иншорни, вътрешни гонки. Гражданите на Варна могат да имат удоволствието. Това е едно поздравление за тях във връзка с празника на града ни. Вечерта от 19:30 ч. в Юнашкия салон ще бъде награждаването.

В Св. Влас също ще има едно междинно награждаване. Нали?

Да, това ще е награждаване на победителите в малката гонка от Св. Влас за купите на „Некст Консулт“. Там ще бъде раздадена по една купа във всеки клас от името на генералния спонсор.

За осигуряване на море няма да питам или искаш да кажеш няколко думи? Колко катера, лодки?

Разбира се. Осигуряването на море основно се поема от Военноморските сили, към които отправяме пак нашата искрена благодарност, че предоставят съд, който ще придружава флотилията от началото до края. В същото време в северния район осигуряването ще бъде подсилено от моторна яхта – така наречената водна линейка на Медицинския университет във Варна , към които също отправяме нашата благодарност, че всяка година се включват и подпомагат регатата. Тя ще бъде втори осигуряващ съд в северния район – от Емине нагоре.

Всичко по организацията е приключило или все още донаждате?

О, все още донаждаме. По принцип е приключило – всичко е организирано. И събитието в Бургас, и това в Св. Влас. Изказваме дълбока благодарност и към „Марина Диневи“, че всяка година осигуряват възможност да застанат там яхтите и че ни подпомагат събитията. „Марина Диневи“ е уредено, в Балчик също – Марина Балчик. И във Варна всичко е уредено. Остават детайли, които всяка година, в последния момент, възникват, решават се, но принципно всичко е уредено

Съдийството?

Главният съдия е от Варна – Пламен Георгиев. Председател на протестната комисия ще бъде Георги Паунов, международен съдия с голям авторитет. Техническата комисия е възложена на Цено Кътов – също добър познавач на оборудването и техническото състояние, на които трябва да отговарят яхтите.