Стратегията на Dee Caffari от вече се изплаща. От петък те са новите водачи в осмата гонка на Volvo Ocean Race.

Отборът на Caffari се изтегли в най-източна позиция след старта. Сега флотилията се изкачва покрай бреговете на Бразилия, за да финишира в Нюпорт, САЩ около 4000 мили на север.

Caffari и навигатора на Turn the Tide on Plastic Nico Lunven заложиха на това да се изтеглят на изток, което би довело до по-добър вятър, давайки им предимство пред останалите.

И докато състезанието е вече в своя осми ден тази тактика, като че ли се изплаща. В момента те са лидери с 11 мили преднина, оставяйки зад себе си Vestas 11th Hour Racing.

Не може да се каже, че преднината е въпрос само на обичайно каране. Turn the Tide on Plastic се надпреварва да лавира между големите облаци на южния Атлантик, които застрашават да забавят прогреса им.

„Вече е момент, в който можем да отпуснем малко платната и да плаваме по-бързо, но облаците са на различно мнение“ споделя Caffari.

„Снощи прекарахме осем часа под един облак, с постоянно променящо се налягане, постоянно променящ се вятър и непрестанен дъжд. Постоянната смяна на платната, означаваше, че екипажът бе в готовност през цялата нощ и почти никой не е спал. Дори сега, след като оставихме назад големите облаци, могат да се видят други, които постоянно ни застигат.

Сега се опитваме само да сме бързи в правилната посока. Не успяваме да се справим така добре постоянно, защото поредният облак се опитва да те забави.“