Създателят на Златния Глобус, големият български ветроходен деятел Борис Крумов Ганчев е роден на 5 август 1911 г. в Русе, но израства и получава средното си образование в София. През 30-те години на ХХ век следва минно инженерство в Германия – родината на майка му. По езерата край Берлин прави първите си стъпки във ветроходството, а през зимата кара ски. Като студент прави редица пътешествия, едно от които е с моциклет из Норвегия. Щом се завръща в България, започва работа в мината на баща си. През 1947 г. тя е национализирана, но инж. Ганчев остава да работи като инженер в отрасъла до пенсионирането си в 1962 г. През следващите години (чак до 75-годишнината си) зиме той е учител по ски на Боровец, а през лятото – учител по ветроходство в курорта “Златни пясъци". 

През 1980 г. в духа на възрожденските традиции, с които е закърмен, Борис Ганчев създава със собствени средства (като претопява семейни накити!) Златния глобус “Кор Кароли". Това е награда за най-добро българско морско ветроходно постижение, която се връчва всяка година на 20 декември. Датата е избрана, защото тогава кап. Георги Георгиев започва и завърши първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята (1976-1977) с яхтата “Кор Кароли". Любопитно е, че това е първата частна награда, връчвана официално по време на тоталитарния режим в България. 

Учредител е на ветроходната регата Амазонка (1984). 

През 1992 г. Борис Ганчев е инициатор, дарител и учредител (заедно с още деветима ветроходни деятели) на фондация “Кор Кароли". Нейната цел е да поощрява развитието на българското ветроходство. Специални комисии ежегодно определят носителя на Златния глобус “Кор Кароли" и на журналистическата награда за най-добър материал в печатните или електронните медии, посветен на ветроходството. От 2007 г. тази награда носи името на Тинко Трифонов. 

Борис Ганчев е автор на книгите “Моят приятел морето" (1967), “Размисли" (2000), “Срещи" (2001) и “Видения" (2003). До лятото на 2003 г. той живее във Варна, а през последните години до кончината при внучката си Каролина в с. Богьовци (Софийско). Почива на 12 декември 2008 година.