Next Consult

Този август с подкрепата на Некст Консулт и Salesforce ще се проведе 22-рата по ред регата “Кор Кароли”, организирана от фондация “Кор Кароли” и Яхт Клуб “Капитан Георги Георгиев – Порт Варна”. В чест на спонсорите тази година събитието е под надслов „Кор Кароли Некст Консулт 2022“

Фондация “Кор Кароли” учредява тази регата през 2001 година в памет на кап. Георги Георгиев и небезизвестната яхта „Кор Кароли“, с която той поставя рекорд за най-бърза обиколка на света за еднокорпусни яхти с едночленен екипаж, регистриран в книгата с рекордите на “Гинес”. Това е постижение, с което си заслужава да се гордеем и да помним.

Регатата е посветена също на Деня на град Варна – 15 август, чийто почетен гражданин и герой на Република България е кап. Георгиев. Това е и причината регата „Кор Кароли“ по традиция да се провежда всяка година през средата на месец август, като винаги включва 15-ти август.

През първото издание на Регатата участват 22 яхти в три етапа, между Варна – Обзор – Бяла и Балчик, а дължината на състезателния маршрут е над 80 морски мили. Част от Регатата през 2003 г. стават вече 29 яхти със 144 състезатели. От следващата година Регата “Кор Кароли” се провежда вече в четири дни, като освен морските етапи, които са силно притегателни за наши и чуждестранни състезатели, е включена още една гонка – във варненския залив, в която се проявяват техническите и тактически способности на екипажите.

През годините етапите на регатата се изменят, като се включват и преходи до пристанища от южното Черноморие като Бургас, Св. Влас, Несебър и Созопол, а участващите лодки и техните екипажи наброяват все повече – броят им варира от 40 до 50, при общ брой на членовете на екипажите от повече от 300 души.

За изданието на регатата през 2022 година маршрутът е Бургас – Св. Влас – Балчик – Варна, като стартът на първия етап ще бъде даден на 12 август, а в последния ден – 15 август, ще има гонки във Варненския залив и церемония по награждаване. Ще участват между 40 и 50 яхти, разпределени в 7 класа. Предвидена е социална програма, която ще създаде добра атмосфера за участници и гости, възможност за срещи и контакти между спонсори, патрньори, бизнеса, организатори, а също така да направи ветроходния спорт достъпен до широката аудитория.

По време на регатата са предвидени 2 награждавания, които ще завършат с коктейли. Първата гонка, в знак на благодарност и признание към  генералния спонсор е именувана “Некст  Консулт” и награждаването ще се проведе в Св. Влас на 12.08. Финалното награждаване ще бъде на 15.08 във Варна при закриването на регатата.

Всеки, който има желание да се докосне до ветроходството, ще има възможност да го направи на 11 август по време на откриването, когато ще се проведе Про-Ам гонка в бургаския залив. Мероприятието ще даде възможност на любителите да наблюдават състезателните лодки в цялата им прелест, и дори да се качат на яхтите и да преживеят емоцията от плаване и състезаване под ветрила.